Tarsus Ticaret Borsası Meclisi, 2024 yılın ilk Meclis Toplantısı’nı, Meclis Başkanı Murat Kaya başkanlığında gerçekleştirdi.
Toplantı sırasında Ticaret Borsası Yönetim Kurulu’nun, Ocak geri kalan Ocak ayı içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalar Meclis üyeleri ile paylaşılırken, sektörel konular gündeme geldi.
Meclis Başkanı Kaya, yeni umutlarla girilen 2024 yılının sağlık, huzur ve bereket dolu bir yıl olması temennisinde bulundu ve Borsa Meclis üyelerine yeni dönem çalışmalarında başarılar dileklerinde bulundu.
Tarsus Ticaret Borsası olarak 2023 yılında Tarsus ve bölgemiz ekonomisinin kalkınması ve projelerin hayata geçmesi adına özverili bir yıl geçirdiklerinin altını çizen Kaya, 2024 yılında da önerileri ve talepleri her ortamda sözlü ve yazılı olarak ifade etmeye devam edeceklerini dile getirdi.
Yeni yılın ekonomi ve ticaret açısından zorlu bir yıl olacağının altını çizen Meclis Başkanı Kaya “Bildiğiniz gibi, 2023 yılı ülkemiz ve dünya ekonomisi açısından çok zorlu bir yıldı. Tarım sektörümüzün 2021 yılından bu yana sürekli olarak küçülme ya da düşük büyüme sarmalına girdiğini söyleyebiliriz. Kentimiz tarım performansı ise ülke ortalamasının bir miktar üzerinde seyretti. Bizler bundan sonraki süreçte genel ekonomideki sorunlarımızın giderilmesine yönelik çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi 2024 yılında da her ortamda sözlü ve yazılı olarak ifade etmeye devam edeceğiz” dedi.
Şimdiye kadar 42 ili kapsayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hibelerinin 2024 yılından itibaren 81 il kapsamına yayılacağını belirten Murat Kaya, Tarsus’un da bu hibe programlarından en asgari derece de faydalanabilmesinin önemine vurgu yaptı.
2023 yılı içerisinde tarımsal üretimin planlanması ve sözleşmeli üretim sistemiyle ilgili mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirildiğini, düzenlemenin tarıma ve üreticilere fayda getirmesini dileğinde bulunan Başkan Murat Kaya “Bizler uygulamaların etki analizlerinin mutlaka sağlıklı biçimde yapılarak sektörümüzle paylaşılmasını bekliyoruz. Diğer taraftan temel tarımsal politikaların sürdürülebilir nitelikte oluşturulması için şart gördüğümüz genel tarım sayımının gerçekçi ve kapsayıcı olarak uygulamaya konmasını beklemekteyiz” şeklinde konuştu.
“İhracatta üzerimize düşen görevi layıkıyla yapmalıyız” diyen Meclis Başkanı Kaya, 2023 yılı dış ticaret rakamlarının, Türkiye ihracat hedeflerine ulaşmada kilit rol oynadığı hatırlatarak
“2023 yılında dünya ekonomisinde talebin zayıfladığını, üretimin durgun bir seyir izlediğini, küresel ithalat ve ihracat rakamlarının gerilediğini maalesef görmekteyiz. Genel ekonomik görünüm olarak; Ticaret Bakanlığı aralık ayı geçici istatistiklerine göre, dış ticaret açığı aylık 6,1 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle, 2023 yılında dış açık 106 milyar $ ile geçen senenin 3,5 milyar $, OVP tahmininin ise 6 milyar $ altında kaldı. Ülkemiz açısından, dış ticaretimizde 2023 yılının zorlu ekonomik şartlarına rağmen büyük bir başarı var ama Türkiye’nin potansiyeli çok daha yüksek. Bu nedenle ülkemiz daha fazlasını hak ediyor. Bizler ihracatçılar olarak ülkemize hak ettiğinin en iyisini vermeyi kendimize borç biliyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke ise, son yıllarda ülkemiz ve bölgede yaşanan kuraklık tehlikesinin de düşündürücü olduğunu, gıda enflasyonunda dünya 4.lüğünün Türkiye’ye yakışmadığını söyledi.
Türkiye ve dünyada iklim değişikliğine bağlı olarak meteorolojik bir kuraklık yaşandığına dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, yağışların istenilen düzeyde gerçekleşmemesi halinde bu durumun tarımsal kuraklığa dönüşme ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke; “Sorunlar belli, çözüm önerileri ortada ama sıkıntı teoriyi pratiğe geçirmekte. İklim değişikliğinin hızına yetişemiyoruz. 2030’da nüfusumuz yüzde 10 artacak. Ortalama su kaynaklarımız yüzde 20 azalacak ve tarım alanlarının yüzde 78’i su yetersizliği riskiyle karşı karşıya olacak. Nüfusun yüzde 49’u suya erişim riskiyle karşılaşacak. Hissedilebilir bir şekilde son yıllarda hasat zamanları değişiyor, bölgemizde görmediğimiz zararlılarla karşılaşmaya başlıyoruz. Kimi yerde yağmur çok şiddetli ve uzun sürüyor. Kimi yerde hava çok sıcak ve ürünlerin raf ömrü kısalıyor. Bir tarım planlamasından bahsediyoruz ancak, teknoloji olmadan planlama olmaz. Sadece üretimi planlamak da yetmiyor. Yetişen ürünü nasıl pazarlayacağımız da planlanmalı ve ayrıca planlama yapılırken küresel iklim değişikliğinin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Asıl üzüldüğümüz gelinen noktada Türkiye OECD ülkeleri içinde gıda enflasyonu en yüksek ülke. G-20 ülkeleri arasında ikinci, dünyada 4. Sırada olması.Tarım ülkesi dediğimiz bir yerde gıda enflasyonunda dünya 4.’lüğü Türkiye’ye yakışmıyor.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Nail Uçak tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun raporu, Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Gürbüz tarafından konsolide durumu ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Teke tarafından ise 2024 yılı kalite hedefleri ve faaliyetleri Borsa Meclis üyelerine aktarıldı.
Yoğun gündem maddelerinen görüşüldüğü Borsa Meclisi’nde, 2024 yılının hayırlara vesile olması temenni edildi.